Óriási elvárásokkal ülltem be az új Almodóvar filmre, és rögtön meg is nyugtatnék mindenkit, hogy a csalódás veszélye egy percig sem fenyegetett.

Számomra döbbenetes volt a felismerés a film végén, hogy vannak bizony olyan erős emberek, akiknek az életösztöne, az élni akarás vágya egyszerűen mindent felülír. Ez egy olyan elképesztő erő, amit még az idő sem tud megtörni. És van az az anyai szeretet, ami még akkor sem múlik el, ha a gyermekből már csak a lelke maradt meg.

Senkit ne rettentsen el, hogy a film két órás, mert ezt egyáltalán nem érzékeljük közben. Ahogy felocsudunk az egyik fordulatból máris jön a kovetkező. A történetről nem gondolom, hogy utópisztikus lenne, simán el tudom képzelni, hogy ilyesmi a való életben is előfordulhat. De mégsem ez az, amin az ember utána még napokig gondolkozik. Engem nem is az a kérdés hozott lázba, hogy mi is az a nemiség, és hogy ki a férfi és ki a nő, sőt a filmben olyasmit sem láttam, ami a homoszexualitás kérdésire keresett volna választ, vagy hogy egyáltalán foglalkozott volna ezzel a témával. Bár a 'Beszélj hozzá' és a 'Mindent anyámról' már felvetették ezt a kérdést, 'A bőr, amelyben élek' egy újabb oldaláról közelíti meg, hogy milyen nehéz elengedni azokat, akik meghalnak, és lehetséges-e bármilyen módon visszafordítani a folyamatot. Lehet-e Istennel versenyre kelve beavatkozni a természet törvényeibe? Lehet, de mindennek meg van az ára...

Színészi alakítások: Banderas még mindig jó színész és még mindig nagyon sármos. Az orvos figurájának kettőségét könnyedén megformálta. Az ember végig örlődik azon, hogy eldöntse vonzódjon hozzá, vagy elítélje. Megértjük az indulatait de a cselekedeteit már kevésbé veszi be a gyomrunk.

Elena Anaya gyönyörű, tökéletes és mesterien titokzatos. A két anyának is jár a teljes elismerés, lehetetlen helyzetüket és fájdalmukat egyértelműen átérezzük.

Ajánlom azoknak:

- akik mély gondolatokra vágynak

- akik egy hamisítatlan Almodóvar filmre vágynak

Nem ajánlom azoknak:

- akik földhözragadtak

A bőr, amelyben élek - La piel que habito / The Skin I Live In

színes, feliratos, spanyol filmdráma, 120 perc, 2011

rendező: Pedro Almodóvar
forgatókönyvíró: Pedro Almodóvar, Thierry Jonquet
zeneszerző: Alberto Iglesias
operatőr: José Luis Alcaine
producer: Agustín Almodóvar, Pedro Almodóvar
vágó: José Salcedo

szereplő(k):
Antonio Banderas (Robert Ledgard)
Elena Anaya (Vera)
Blanca Suárez (Norma)
Marisa Paredes (Marilia)
Bárbara Lennie (Cristina)
Jan Cornet (Vicente)
Eduard Fernández (Fulgencio)
Fernando Cayo

2011. december 30.

A bejegyzés trackback címe:

https://film-velemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr895207988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása