Tumaini 2013.04.08. 22:47

Hitchcock

Hitchcockról azért nehéz filmet készíteni, mert elvárjuk, hogy az színvonalában méltó legyen a rendezőhöz, vagyis legalább olyan jó legyen, mint az ő filmjei. Elvakult Hitchcock rajongóként állítom, hogy ez képtelenség, de ez még talán próbálkozásnak se volt jó. Azért Sir Anthony Hopkins-szal és Helen Mirrennel a főszerepben legalább megadták az esélyt arra, hogy egy bizonyos színvonal alá biztosan nem eshet, még így is frigid maradt.

Voltaképpen a film azt sugalja, hogy a méltán híres rendező semmire sem lett volna képes a felesége nélkül, de nem a klasszikus értelemben. E szerint a verzió szerint Alma Hitchcock tevékenyen részt vett a forgatokönyvek megírásában, és akár még a lázas férjét is tökéletesen tudta helyettesíteni, ha rendezni kellett. Ez utóbbi  már csak azért sem fair, mert amíg Hitch lázas volt, a rendező aszisztense és a stáb leforgatták azt a jelenetet maguktól, a már rég elkészűlt instrukciók alapján, ám ezt a rendező óriás mégis újra forgatta utólag, mert a kameraállás nem volt megfelelő.

Van valaki, akiről teljesen megfeledkeztek a film készítői, pedig még szerepelt is a Psycho egyik jelenetében: Patricia Hitchcock ez egyetlen gyermekük. Ő leginkább azért fontos, mert az ő gondolatai alapján írodott könyv volt a film alapja. Így a feldolgozás csak annyira lehetett objektív, amennyire objektíven egy gyermek láthatja a szeretett édesanyját. Tehát a világért sem szeretném elvenni, vagy törpíteni Alma érdemeit, de a zseniális forgatókönyv az csakis az írójának, Joseph Stefanonak köszönhető. A valóságban sokkal nagyobb szerepe volt akkor már Peggy Robertsonnak, mint amennyit ebben a verzióban szántak neki. Azért Alma is tényleg sokat segített, de mint mondjuk egy korrektor egy könyvnél. 

Mindezeken felűl van még számomra ennek a filmnek jó pár tévedése, például az eredeti gyilkossal való beszélgetések rémálom formájában teljes tévút. A megbocsálthatatlan hiányossága, hogy pont azt nem emelte ki, ami miatt Alfred Hitchcock olyan sikeres és elismert lett. Amikor egyszer több oldalas elemzést kellett írnom az egyik művének egy jelenetéből, rádöbbentem, hogy az milyen tökéletes a legabpróbb részletekig. Tele volt minden oda-vissza utalásokkal, érdekesebbnél érdekesebb szimbólumokkal, metafórákkal és minden egyes mozdulatnak, kamera állásnak jelentősége volt. Ezért tudott olyan jól bánni a hatással is, mert a filmkészítés teljes eszköztárát használta, nem csupán párbeszédekre alapozta a sikert. Na ebből a zsenialitásból semmit nem ad vissza a film.

Színészi játék:

Az egyetlen ok, ami miatt érdemes megnézni, a színészek. Mind-mind jól játszottak. Sir Anthony Hopkins jól adta vissza az eredeti karaktert, bár a kövérítő jelmeze pocsék volt. Egyrészt nagyon látszott, hogy jelmez, másrészt nem volt így az arcának mimikája.

Ajánlom azoknak:

- akik ugyan Hitchcock rajongók, de még nem elég tájékozottak.

- akik szeretnék látni, hogy Sir Anthony Hopkins és Helen Mirren milyen nagyot is tud alakítani.

- akik szeretik az életrajzi filmeket, még ha azok nem is hitelesek. 

Nem ajánlom azoknak:

- akik nem látták még a Psychot! Egyrészt lelövik a poént előre, másrészt nem értik ennek a filmnek legalább az egyharmadát.

- akik Hitchcock rajongóként még játékból sem szeretnék elképzelni, hogy őt valaki a háttérből mozgatta.

Hitchcock

színes, feliratos, amerikai romantikus dráma, 98 perc, 2013

rendező: Sacha Gervasi
író: Stephen Rebello
forgatókönyvíró: John J. McLaughlin
zeneszerző: Danny Elfman
operatőr: Jeff Cronenweth
producer: Alan Barnette, Joe Medjuck, Tom Pollock, Ivan Reitman, Tom Thayer
vágó: Pamela Martin

szereplő(k): 
Sir Anthony Hopkins (Alfred Hitchcock)
Helen Mirren (Alma Reville)
Scarlett Johansson (Janet Leigh)
Jessica Biel (Vera Miles)
Danny Huston (Whitfield Cook)
Michael Stuhlbarg (Lew Wasserman)
Ralph Macchio (Joe Stefano)
Toni Collette (Peggy Robertson)

A bejegyzés trackback címe:

https://film-velemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr895210779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása