Ha akár már egyetlen filmet is láttunk Tim Burtontől (egy pár Batman, a Michael Keaton-ösök meg a Val Kilmeres, Ollókezű Edward, Támad a Mars, A Majmok bolygója, Az Álmosvölgy legendája, A halott mennyasszony, Sweeney Todd, ...), akkor az első filmkockától fogva egyértelmű számunkra, hogy az Éjsötét árnyék csakis az ő alkotása lehet. Akinek eddig is tetszettek a filmjei, az egyenesen odáig lesz ettől az újabb remekműtől, akinek pedig eddig sem jöttek be a mesefilm hangulatú, már-már képtelen történetek, azt valószínűleg most sem fogja elkápráztatni. Én az első kategóriába tartozom, éppen ezért megpróbálok kedved csinálni a többieknek is, mert szerintem tényleg érdemes megnézni, már csak a színészi játék kedvéért is.

Ami tagadhatatlanul magával ragad már abban a pillanatban, ahogy elkezdődik a film az az, hogy milyen varázslatos színek áradnak felénk. Emiatt én azonnal egy igazi mese kellős közepén éreztem magam. Tim Burton olyan jól megtalálta az egyensúlyt mindenben, hogy rögtön elmerültem ebben az álomvilágban, és nem is ébredtem fel egészen a végéig. A történet maga persze teljesen irreális, még meseszinten is, viszont ehhez nagyszerűen párosul egy elég tisztes adag fekete humor, így a végeredmény rendkívül szórakoztató. Benne van minden, ami általában egy ilyen filmhez elengedhetelten. Természetesen nem hiányzik a legfontosabb elem, a szerelem, van belőle reménytelen és reménnyel teli is. Mindkettőhöz kötelezően tartozik egy jó pasi és egy gyönyörű nő, hát utóbbiból többet is sikerült beválogatni. Ezen felül van még küzdelem, harc, árvagyerek, gazdagság, kastély, rosszfiú, egy mókás ügyetlen segítő, szellem, mi más kellhet még?! Hát egy vámpír! Na jó azért gyorsan megnyugtatnék mindenkit, hogy ez NEM egy vámpíros film. Alig van olyan jelenet, ahol a főszereplő vérszívó mivoltának jelentősége van. Azt hiszem a legfontosabb vámpír tulajdonság, amire szüksége volt a történetnek, az a halhatatlanság, így a többi szempontból nem is számít igazán. Bár a vége felé sikerült egy-két eröltetett jelenetet is belekavarni, összeségében ez az a film, amit tökéletesen összeraktak és még egy kis plusz is van benne, hogy ne legyen sótlan.

Színész játék:

Johnny Deppnek nem ismertem meg ebben a filmben egy újabb oldalát, viszont amit már megszoktunk tőle, azt száz százalékosan hozza. Michelle Pfeiffer olyan döbbenetesen jól néz ki még mindig, hogy ez esetben először ezt vesszük észre és csak utána azt, hogy még mindig milyen nagyszerűen játszik. Eva Greenre jutott a gyönyörű és egyben kegyetlen nő szerepe és nekünk egyik oldalára sem lehet panaszunk. Helena Bohnam Carter hibátlan, karakterével dob egyet az amúgy sem lapos történeten, Christopher Lee-ről már nem is beszélve. A gyerekszerplőkre sem lehet panasz, bár nekem Chloe Grace Moretz annyira nem tetszett.


Ajánlom azoknak:

- akik imádják a fekete humort, ők végig foják nevetni az egészet

- akik szeretik a romantikus szerelmi történeteket

- akik szeretik Tim Burton filmjeit

- akik szeretik Johnny Deppet (még kimaszkírozva is)

- akik szeretik a meséket

Nem ajánlom azoknak:

- akiket a fent említett 5 kategória valamelyike elriasztott

Éjsötét árnyék - Dark Shadows

színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 113 perc, 2012

rendező: Tim Burton
forgatókönyvíró: Seth Grahame-Smith, Dan Curtis
zeneszerző: Danny Elfman
operatőr: Bruno Delbonnel
producer: Johnny Depp, Christi Dembrowski, David Kennedy, Graham King, Richard D. Zanuck
vágó: Chris Lebenzon

szereplő(k):
Johnny Depp (Barnabas Collins)
Michelle Pfeiffer (Elizabeth Collins Stoddard)
Helena Bonham Carter (Dr. Julia Hoffman)
Eva Green (Angelique Bouchard)
Chloe Grace Moretz (Carolyn Stoddard)
Jonny Lee Miller (Roger Collins)
Gulliver McGrath (David Collins)
Alice Cooper (önmaga)
Christopher Lee (Bill Malloy)

2012. május 16.

A bejegyzés trackback címe:

https://film-velemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr675208874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása