Almodóvár sorban 8. és talán az egyik legkevésbé értett filmje. Adott egy férfi, Ricky, aki mivel épp az elmegyógyzintézetből szabadul, feltehetőleg őrült és egy drogos pornósztár, Marina aki éppen élete első "rendes" filmjének forgatását fejezi be egy szokásosan perverz filmrendezővel. Ricky már évekkel korábban beleszeretett Marinaba, és ez a szerelem volt a legfőbb motivációja a szabadulásra. Miután kiengedték, az első dolga, hogy felkeresi a lányt és elmondja neki: "23 éves vagyok, 5.000 pezetám van és egyedül vagyok a világban. Megpróbálok jó férjed és jó apja lenni a gyermekeidnek." Nyilván egy éppeszű nőnek nem is lehet erre más reakciója, mint hogy kineveti és elküldi, vagy csak simán elszalad. Marina is boldogan megtette volna, de Ricky nem bízta a véletlenre, előbb elrabolta és kikötözte a lányt. Ezek után az ember várná a szokásos horror storyt, vagyis, hogy hogyan öli majd meg, mikor rájön, hogy az érzelmei viszonzatlanok. De akkor ez nem egy Almodóvar film lenne. A nagy kérdés, hogy lehet-e erőszakkal kicsikarni szerelmet a másikból! A válasz elég öszetettre sikeredett, így bőven van min gondolkodni a film után. Megint csak rá kellett döbbenem, hogy valahol mind őrültek vagyunk, és a szerelem egy sokkal komplexebb dolog, mint sem hogy azt egy emberi elme valaha is fel tudná fogni. Jobb inkább csak egyszerűen elfogadni, hogy van, amit sosem fogunk megérteni.

Színészi játék:

Üdítő újra látni a fiatal Antonio Banderas-t, még a karrierje elejéről. Már akkor is nagyon jól játszott, tökéletes a szerepre, mással nem is tudnám elképzelni Ricky-t. Viktoria Abrillal ekkor dolgozott először a rendező, de az biztos, hogy nagyon beletalált.

Ajánlom azoknak:

- akik természetesen szeretik Almodóvár filmjeit

- akik szeretnék megtudni, hogy mivel jár, ha erőszakkal akarunk rábírni valakit arra, hogy szeressen. Végülis sokan megteszik ezt az életben, bár kevesen használnak hozzá kötelet és ragtapaszt.

- akik bár szeretik a romantikus történetket, már unják a sablonokat.

Nem ajánlom azoknak:

- akik nehezen tudnak egy őrült gondolatmenetet követni.

- akik egy bizonyos határokon túl már nem tudják a szeretetet mással összemosni.

Kötözz meg és ölelj! - Átame!

színes, spanyol filmdráma, 111 perc, 1990

rendező: Pedro Almodóvar
forgatókönyvíró: Pedro Almodóvar, Yuyi Beringola
zeneszerző: Ennio Morricone
operatőr: José Luis Alcaine
producer: Enrique Posner
vágó: José Salcedo

szereplő(k):
Victoria Abril (Marina Osorio)
Antonio Banderas (Ricky)
Loles León (Lola)
Julieta Serrano (Alma)
María Barranco (Médica)

2012. május 29.

A bejegyzés trackback címe:

https://film-velemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr545209102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása